8 Ocak 2011 Cumartesi

yumurtalı çiğköfte

bu köfte enfes ya da şahane olmuş desem, tabiki yemeden bilemezsiniz. çiğ köfte ile oldu bitti aram yoktur, ne kadar lezzetli olsada tatmanın ötesine geçemem. yumurtalı çiğ köfteyi geçen yıl izmire gittiğimizde annemin komşusu yapmıştı, tadi damağımda kalmıştı. bu gidişimizdede sağolsun Fatma teyze elleri ağrısada bizim için bu zahmete yine girmiş, eline koluna sağlık diyoruz tekrar tekrar.

malzemeleri için :
  • 1 kilo köftelik bulgur
  • 1 kase urfa isotu, ıslatılmış
  • 1 kase domates salçası ( tam dolu değil )- yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yeşil biber, ince doğranmış
  • 3 kuru soğan, küçük doğranmış
  • 1 kase taze nane ve yeşil soğan
  • 1 fiske tarçın, birer çay kaşığı karabiber ve kimyon

üzeri için

  • 8 adet yumurta
  • sıvıyağ / 2 yemek kaşığı tereyağ

köftelik bulgura önceden ıslatılmış hakiki urfa isotu,soğan, baharatlar ve salçalar ilave edilerek yoğurmaya başlanır, su katılmadan 15 - 20 dakika maharetli eller ile evire çevire iyice yoğurduktan sonra, yeşillikler ile karıştırılır. bu sırada tavada sıvıyağ kızdırılır,yumurtalar çırpılır, yağ kızınca tavaya dökülür.spatula yardımı ile karıştırılarak pişirilir. Fatma teyze tereyağını yanmasın diye son aşamada ilave ettiğini söyledi. tereyağ eklenir ve pişen yumurtaya yedirilir. bulgurun üzerine yumurta sıcak sıcak dökülür. tabi burada püf nokta Fatma teyze gibi yanmayan ellere sahip olmanız gerekiyor:) yumurta ve bulgur karışımı harmanlanır, bir avuç elimize alınarak tabağa konurken hafifçe sıkılır, parmaklarımızın izi hafifçe çıkar. usulu böyleymiş. yanına roka, turşu, ayran ile servis edilir.

kendime notlar : yumurta konmadan önce köfteden tattım çok acıydı, yiyemiyeceğimi düşündüm ancak yumrtası ile karıştıktan sonra yarıdan fazla acısı hafiflemişti, ustamız 1 tatlı kaşığıda şeker ileve edip acısını hem şeker hem yumurtanın aldığını ekledi.

işin ustası dediki isotsuz bu köfte aynı lezzette olmaz, hiç üşenmeyiz kışın sık sık yaparız, güzel yazlık domates var ise bir kilo bulgura iki yemek kaşığı salça 3 domateste iyi olur. evde yapılacaklar listesine ekledim, bakalım nasıl olacak.


sağ alt köşede görünen yine urfa yöresine ait şıllık onun tarfini alamadım, krep ile yapılan bir tatlıymış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder