14 Şubat 2012 Salı

tahinli irmik helvası / sevgililer günü tatlısı

bir kalbe kaç sevgi sığar....

evlat sevgisi
     anne sevgisi
              baba sevgisi
                        kardeş sevgisi
                                    dost sevgisi
                                             yarin sevgisi
hiçbiri biriyle yarışmasın hepsine bol bol yer olsun kalbimizde.








evde babamız pek sevdiği için irmik helvasını oldukça sık yaparım. kavrulurken yaydığı koku, sütü döktüğümde gelen cazırdama sesleri, ağza alınca bulgur bulgur oluşu pek şahane.buradaki irmikler çok ince bende  memleketten gelirken Nuh'un Ankara marka irmik alıyorum, vakumlu pakette ve üzerindeki tarif beni hiç yanıltmadı.sade süt yerine de  condensed milk diye nitelenen  şekerli konsantre sütü kullanıyorum. evaporated milk'den farkı şeker ilave edilmiş olması imiş. tahin ise vazgeçilmezimiz , neden olmasın diye düşünüp ekledim. biz tadını başarılı bulduk. hatta tahinlisini yedikten sonra herzamanki tarif yavan geldi.

malzemeleri için :

* 1,5 su bardağı irmik
* 125 gr tereyağ
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı su
* 1 su bardağı süt ( ben condensed milk kullandım)
* 10 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin

kalın tabanlı tencerede yağı eritip irmiği ilave ediyorum. istediğim pembelikte kavrulunca tahini ilave ettim. kokusu çıkması için 1-2 dakika karıştırdım. şeker - su ve sütü ekledim. bu sırada çok fokurduyor, altını kısıp tencerenin kapağını kapatarak suyunu çektirdim. 15-20 dakika sonra 3-4 çorba kaşığı şeker gezdirip, harmanladım ve demlenmeye bıraktım. alttaki iki fotoğraf tahinli helvaya ait, normalden biraz koyu renk oluyor, kokusu ise kavururken enfes.

6 yorum:

  1. We love halva to!!! Nice recipe! All try this soon! :)

    YanıtlaSil
  2. Ben tahinli helvayi deneme hatasini yaptim, artik normalini yeme ve sevme sansim kalmadi. Aman ayni hatayi siz de yapmayin ! Eline saglik ......

    YanıtlaSil
  3. acilisi corba ile tutturduk, kapanista helva ile oldu. senin gibi asciya begendirebildiysem ne mutlu bana. bu ziyaret kisa oldu, tekrarini isteriz.

    YanıtlaSil
  4. efcharisto Niki, if you have a favorite receipe with tahini pls let me know. we haven't accomplish to meet in Ikea, lets plan some day.

    YanıtlaSil
  5. helva tahinle bir araya geldiginde nefis bir kivam vermisti, ve bir parca da sekerini aldigi icin ayrica yemesi kolay bir hala burundurmustu helvayi. ellerine saglik Ebrucum. ilk firsatta bir daha istiyoruz ve heyecanla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  6. merhaba ebru hanım.öncelikle helva nefis göünüyor.ellerinize sağlık.semaveri sormuşsunuz.arçelik marka 5 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum.özellikle kalabalık misafir geldiğinde çok rahat oluyor.ancak benim size tavsiyem çelik olanları çıkmış,onlardan almanız.plastik olanı biraz çayı bulandırıyor.bende çelik gövdeliyle değiştirmeyi düşünyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil