30 Mart 2012 Cuma

kayseri mantısı

kayserili elinden, kayseri mutfağından

kayserili anne elleri bulunca, mantı yaparken bizzat görüp öğrenmek istedim. yakından incelerken bir kaşığa 40 adet nasıl sığar sorusunun cevabını aradım.  hamur - kıyma - ve yoğurdun birleşimi ile  kayseri mantısını diğerlerinden farklı kılan neydi?

* en belirgin özelliklerinden biri oldukça küçük kapatılması
* mantının kıymasının reyhan ile hazırlanması
* mantını daha sulu servis ediliyor,mantının kaynatıldığı su salça ve yağ ile karıştırılarak sosu hazırlanıyor.
* mantını servisinde sumak vazgeçilmezlerden biri.
                                                                              




hamuru için : 1 kg un -3 yumurta- 1,5 tatlı kaşığı tuz

iç malzemesi : 300 gr kıyma - bir soğan - tuz ve reyhan
                                                                                                                                                                        
tezgaha alınan unun ortası havuz gibi açılarak ortasına kırılan yumurtalar  dikkatli  bir şekilde karıştırılarak, tuz ilavesi ile sert      bir hamur yoğurulur. yarıl saat dinlemdirildikten sonra üç bezeye ayrılan hamur yaklaşık 2,5 -3 mm açılarak birer cm kare kesilir. elimize aldığımız kare hamurların içine kıymalı harçtan koyup karşılıklı uçları verev gelecek şekilde kapatılır.   
sosu için : tereyağı yakmadan içine salça ilave edilip kokusu çıkarılır, mantının suyundan veya mantıyı yapan Leman teyzenin tavsiyesi  ev yapımı etsuyu koyarak yoğunluğunu ayarlamak. sos karışıp kıvama gelince ocaktan alırız.kaynayan suya atılan mantılar yukarı doğru çıkınca bir kaç dakika daha haşlanıp pişmesini durdurmak için bir bardak soğuk su ilave edilerek ocaktan alınır. tabağa kepçe ile biraz sulu konulan mantıların üzerine sosundan bolca dökülerek üzerine sarımsaklı yoğurt  konularak sumak ile süslenir.  
hamurun  kıvamı sert olunca biraz yardım alıp işleri hızlandırmak, işte bu makina ile mümkün. her bir bezeyi 40-50 cm kare çapında açtıktan sonra üçe bölüp her bir parçayı makinadan bir kere geçirince karelere bölünmeye hazır hale geliyor. masaya sabitlenen makinanın kullanımıda kolay, yaptığımız mantılar için makinanın kalınlık ayarını 3e getirmek yetti. benim gibi kolu ağrıyanlar için son derece pratik.
işte kayserililerin becerikli ellerinden dökülen ev yapımı ürünler  
Anne kız becerikli olunca bu yapılanlara şaşırmıyorum artık. Leman teyzeye bize anne lezzetinde mantı tattırdığı için bir kere daha teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder