13 Şubat 2013 Çarşamba

açıl susam açıl / KAVALA KURABİYESİ / καβαλα κουραμπιεδες



Memlekete gidip gelirken birçok kez uğradığımız Kavala'dan ayrılırken yanımızdan eksik etmediğimiz kurabiyelerin tadı damağımızda her zaman. Geçen hafta Larissadan dönüş yolunda bize uğrayan sevgili arkadaşlarımız kurabiyelerden getirince fotolarını bloga hiç koymadığımı farkettim. Tabi kutu açılıp ilk sıra eksildikten sonra fotoğrafları çekmekte acele etmem gerekti. 
Doğrusu Larissalılar ulusal zincir pastane olan yerel Konstantınıdıs'in   yaptığı kurabiyeyi daha çok beğeniyorlar. Ancak Kavala'da yediğimiz ΙΩΣΗΦΔΙΣ / IOSIFIDIS  marka ( Κουπαμνιεδεσ με Αμιγδαλο  / kurambiyedes ke amigdalo ) geleneksel bademli kurabiye olarak nitelendiriliyor. Edirne'de yapılan kurabiyelerden tatmadığım için karşılaştıramayacağım, eminim o da çok güzeldir. İnşallah bir sonraki seyahatimizde. 
Yunanistanda pastanelerin önünden geçerken gelen bir koku vardır. İlk başta bana yabancı ve ağır gelen bu kokuya zannımca mutfağına alıştıkça aşinalık kazandım. Kullanılan yağ bizim vita tarzında yoğun gözenekli   koyun ve keçi sütünden elde edilen aroması çok zengin bir yağ. İlk zamanlar pek tükettiğimi söyleyemem, eşim yağda yumurta yapmakta kullanıyordu, bol köpüklü ve kokulu bir koca sahan yumurta. Tatlılarıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta gerçekten çok tatlı ve şerbeti bol yedikleri. Sabahları kahvaltıyı  kahve ve tatlı bir poğaça ile yaptıklarını söylersem sanırım daha anlaşılır bu gözlemim.
Kutunun içinde pudra şekeri denizinde kaybolmuş bu kurabiye  lezzetini badem ve özellikle kullandıkları yağdan alıyor. Bu malzemelere ek pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya ve undan oluşuyor. Eğer yapılışını merak ediyorsanız yunanca olsada bu link kolay anlaşılır bir şekilde görüntülemiş. Videodaki şef İstanbulda doğmuş ve sonradan Yunanistana göçmüş.

Kavala'da kurabiyeyi kiosklarda veya bizim aldığımız gibi pastanedende alabilrisiniz, işte harita  burada .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder