6 Haziran 2013 Perşembe

pazılı / ıspanaklı tart


 hamurun malzemeleri için :

* 2 yumurta
* 100 gr tereyağ
* 1 çay baradağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 4 su bardağı kepekli un
* 1tatlı kaşığı tuz

iç harcı için :

* 1 bağ pazı yaprağı  ya da  yarım kilo ıspanak
* 1 su bardağı peynir
* çemensiz pastırma  ( orjınal tarifte yok )
* 2 yumurta
* karabiber , kırmızı biber , tuz
üzeri için kiraz domates

oda sıcaklığındaki tereyağını unla yoğurup, diğer malzemeleride karıştırıp kıvamlı ama yumuşak bir hamur elde ettim. biraz sertleşip açılacak kıvama gelmesi için dolapta beklettim. bazen bir gün önceden yapıp dolaba koyduğumda oluyor. 
iç harcını hazırlamak için pazının yapraklarını sap kısımlarından ayırıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayıp üzerin, geçecek kadar kaynar su döküp 5-6 dk beklettim. ıspanak kullandığımda yapraklarını ayırıp doğradıktan sonra 4 dk kadar bekletiyorum. sebzelerin suyunu sıkıp yağlı beyaz peyniri ufalıyorum, baharatları ile karııştırıp küçük doğradığım pastırmaları ve yumurtaları ile harmanladım. 
hamuru 30 cm lik kelepçeli kalıbın dibine ve bir parmak kenarlara çıkacak şekilde yaydım ki malzemeleri içinde tutsun. çok kabarma ihtimaline karşın  hamuru ara ara çatalla deldim ve iç harcı bastırmadan yaydım. tarifi geliştirdikçe hamurun kalınlığını istediniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz. dörde kestiğim kiraz domatesler ile üzerini süsledim. 

 bu tarifi hem ıspanak ile hem pazı ile denedim, arada keskin bir lezzet farkı yok. pazı temizlenmesi açısından daha kolay olduğu için tercih ediyorum.

tekli muffin kalıplarında yapacağım zaman hamuru dolaptan çıkarıp 12 ye ayırdım ve elimde veya tezgahta açtım. tek tek açmak ile uğraşmak istemezseniz yaklaşık yarım cm kalınlığında açılan hamurdan  bir tas yardımı ile keseceğiniz yuvarlakları kalıba yerleştirebilirisiniz. kenarlarını kalıptan taşırmıyoruz ki yanmasın. iç harcınıda taşmayacak şekilde eşit olarak paylaştırıyorum. pastırma ve peynirin etkisi ile pişerken yağların kenarda biriktiğini görebilirisiniz. 
tarifte kullanınlan kepekli un bence yerinde bir seçim olmuş, beyaz un kullanıp tadını riske atmam. içine pastırma konunca lezzeti bir kat daha arttı, bir sonraki denemem kırmızı salçalık biber ilavesi olacak. deneyenlere afiyet olsun. tartı ilk kez portakal ağacında gördüm, iyiki paylaşmış yeni bir tarif daha kazandım.

3 yorum:

  1. eline sağlık çok sağlıklı bir lezzet olmuş..Bloğunu izlemeye aldım benim bloğumada beklerim..

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim, bende cok lezzetli buluyorum, sebzeli olusu daha guzel. sizin sitenizdede pastalar dikkatimi cekti, tatlisiz olmaz degil mi!

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Binlerce yemek sitesinin gezindigi bu internet dunyasinda, en iyi yemek sitelerinden olusan bir yemek sitesi kutuphanesi olusturdum:)
    Listemde sizin sitenizin de ismi var.

    Incelemek isterseniz;

    En Iyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil