14 Temmuz 2013 Pazar

basit sırın / siron






Gümüşhane, Bingöl, Bayburt, Bursa ve belkıde daha bir çok siron tarifi vardır. Sade, tavuklu, kıymalı çeşit çeşit memleketimizin bir köşesinde diğerine farklılaşıyor. Annemin usulu ile sırın ; yufkalar yoğurtlanıp üzerine kızdırılmış tereyağ ile servis edilirdi.  Geçen gün incecik lavaşlar ve kavrulmuş kıyma dolapta hazır dururken aklıma geldi ,Ne duruyordum ?

tek kişilik kıymalı sırın: 

bayat ince lavaş
sarımsaklı yoğurt
üzerine kavrulmuş kıyma

lavaşları iki parmak eninde uzun şer,tler halinde kestim. bir ucundan lokmalık hale gelene kadar iki yada üç kere sardım. fırıının ızgarasında hafif kızarana kadar fırınladım. ilk soğuğu şıkana kadar bekledim. üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdim. daha önceden kavurduğum kıymayı ocağa alıp domates salçası, karabiber, sumak, kimyon ile tatlandırdım. çok katı olmasın diye biraz su ilave edip birazını çektirdim. yoğrdun üzerine kıyma ılıkken koyup maydonoz ile süsledim. iki gün boyunca üç kez kendime birer porsiyon üşenmeden hazırladım.

1 yorum: