25 Eylül 2013 Çarşamba

su böreği


hamuru için :

* 5 yumurta
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yumurta kapağı su
* az tuz
* aldığı kadar un , yumuşak ancak ele yapışmayacak şekilde

ara katları için eritilmiş 2 kibrit kutusu tereyağı ve 1 kase zeytinyağ
iç harcı için damak zevkine göre beyaz peynir ve yarım demet maydanoz hazırlanır.


hamuru hazırlamak için yumurta, yoğurt, su ve  tuz kaba konup elimiz ile birbirine iyice karışacak şekilde çırpılır. Tercihen Söke un yavaş yavaş ilave edilerek yoğurulur. 1 kilo undan bir bardak kadar artıyor. un karışınca ,yumuşak yoğurulan hamur üzeri streç film ile kapatılarak buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir. 




Dinlenmiş hamur 12 parçaya bölünerek büyük fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. kurumaması için yufkalar temiz mutfak bezlerinin arasında bekletilir.Geniş bir tencerede kaynatılan suya tuz atılır, her yufka 4 bölünerek haşlanır. Haşlanan yufkalar soğuk suya alınır, sonra süzgecin üzerinde fazla suyunun akması sağlanır. 

Tepsiyi yağlayıp en altına haşlanmamış bütün  yufka koyarız, üzerine kaşıkla yağ gezdirilir. dört parça yufka konup yağlanır bu işlem 6 kat oluşana kadar tekrarlanır. 6.kat yağlanır  peynir ufalanır. 5 kat daha serilir en üste haşlanmamış bütün yufka serilir. kalan bütün yağ sürülür. ortasından düz şekilde kesilir. Bekletmeden ısıtılmış 180 derecede altı üstü kızarana kadar pişirilir. 



ılıkken mutlaka bir dilim yemeniz gerekiyor, aksi taktirde size kalmaz. benden söylemesi. Hadi bugün kalkıp bi su böreği açalım diyerek kolay yapılan bir yiyecek olmadığı için sindire sindire kalanı afiyetle yenir. Yapanların eline koluna sağlık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder