25 Kasım 2013 Pazartesi

kayseri usulü yağ mantısı


Epey oldu bu tarifi yayınlayamadım, artık taslak olarak kalmasına gönlüm razı olmadı. Şuan uzaklarda olan tarifin asıl sahibi Kayserili arkadaşıma mail attım duruma bir el attı sağolsun. Larissada ki günlerimizi anarak fonda yunanca bir şarkı eşliğinde yazıyorum yazımı. 




hamuru için
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 adet yaş maya
* ılık su 
* un
* tuz



un ve tuzu karıştırıp  ortasını havuz gibi açıp yaş mayayı koyup ılık su ile yumuşatıp yoğurt ve azar azar su ilavesi ile ele yapışmayacak bşr hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini nemli bir bez ile kapatıp bir saat dinlendiriyoruz.

iç harcı 

* kıyma
* kuru soğan
* tuz, karabiber
* maydanoz
kuru soğanları küçük doğrayıp kıyma ,tuz ve karabiber ile karıştırarak harcımızı hazırlıyoruz.





dinlendirdiğimiz  hamuru 3-4 mm kalınlığında açıp yaklaşık 
5 cm çapında bir bardak yardımı ile yuvarlak kesiyoruz. 
kestiğimiz hamurların ortasına iç harcımızdan fındık büyüklüğünde koyuyoruz. bu aşamada sağ elini kullananlar için hamuru sol elimize yerleştirirsek işimiz kolaylaşıyor. 


sol el parmaklarımızın üzerinde tutarak sağ elimizle de kıymanın üzerine doğru kapatmaya başlıyoruz. 



döndererek kapatma işlemini bitirdiğimizde son halini alıyor.

bir lokmadan büyükçe hamurdan çiçekler hazır. Arkadaşımın annesi Nebahat teyzeden  biraz uğraştıktan sonra bende   düzgün şekilde hamur kapatmasını öğrendim. yandaki diğer marifetli el ise Ayşe arkadaşıma ait.













Filizciğimin hatırlattığı püf nokta kızartma için sıvı yağı kızdırıp mantılarımızı önce ters olarak tabanı yukarı gelecek şekilde yağa atıyoruz. soldaki ilk fotoğraftaki gibi  yağın içine bırakıyoruz ki açılıp içi kurumasın. Tabağa aldığımız mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt döküp , domates sosu ile servis ediyoruz. Ben en üstteki fotoğraftaki domates sosun üzerine sumak ve birazda nane gezdiriyorum ki enfes oluyor.

Güzel dostlar ile şömine, sıcak şarap ve sohbet keyfine  atfen.


O gün kuzulardan da hamura eli değmeğen kalmamıştı. IŞITTT ve TAAN da una bulanmışlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder