3 Eylül 2010 Cuma

in the honor of Frank


bu yazıma ingilizce başlıyorum, okyanusötesinden bizi ziyarete gelen dostumuza hitaben. sürçi lisan edersem affola.

he is a real friend,

he is a good cook, my master,

he is a fun of U2, guitar collector,

he is a good listener,

he is a TAVLA KRAL

he is our FARUK




Anyway he came from oversees and spent a few days with us so made us deligted. We had a trip to Meteora most important complexes of Eastern Orthodox monasteries in Greece.

I want to cook everything but time did't let me. So i tried my best. Lamp shank was our main dish.

This meal is easy to prepare . we oredered a few days before for the lamb shanks to our butcher.
  • 5 lamb shanks
  • 6-7 black pepper seeds
  • 3-4 bay leaf
  • 1 roasted bag
i put washed shanks and pepper sedds in the roasted bag and bind the bag. make 3-4 hole with a toothstick. fill the half of the deep baking tray with water, turn on the oven 230 C. it takes almost 3 - 3,5 hours to be ready.

for vegetables
  • 1 cup peas / 2 red pepper / 150 gr green beans / 1 patatos / 2 carrots
  • 1 spoon butter, salt
  • 1 roasted bag
you can choose vegetables which one you like, following the cooking time of them, put all in the bag and add salt and butter after bind the bag. after 2,5 hours you put the shanks in oven, put the vegetables bag besides the shanks. don't forget to make holes above the bag. if it is needed, add water inside the baking tray. you can check with help of a fork the potato, how soft you like it is ready to take them out. serve in a big bowl vegetables and shanks together. add some salt for the shanks.
------------------------------------------------------------------------------------------------

görüntüsü ile ziyafet yemeği olan kuzu incikleri hazırlamak ve pişirmek çok kolay. kuzenim ve aynı zamanda adaşımdan öğrendiğim bu tarif çok lezzettli, tabi kuzu seviyorsanız. inciklerinizi kasabınıza sipariş vermekle başlamalısınız, her zaman istenen miktarda bulunmayabilir.

malzemeler :
5 adet kuzu incik - 6-7 tane karabiber - 3 veya 4 adet defne yaprağı

yıkadığım incikleri tane karabiber ve defne yaprakları ile pişirme torbasına koyup ağzını bağladım. derin fırın tepsisine torbayı yerleştirip üzerine kürdan yardımı ile 4-5 delik açtım. 230 derece fırında yaklaşık üç üçbuçuk saat pişirdim.

sevdiğiniz sebzelerden pişme sürelerini dikkate alarak seçmelisiniz, ben yarım su bardağı bezelye - 150 gr yeşil fasulye - 2 kırmızı biber - 1 orta boy patates - 2 havuç seçtim. sebzeleri , bir yemek kaşığı tereyağ, tuz ile harmanlayıp pişirme torbasına koyup ağzını bağladım. etleri fırına koyduktan 2,5 saat sonra sebze torbasını da tepsiye koyarak üzerine delikler açtım. patatesin pişmişliğini çatal yardımı ile kontrol edip, fırını kapattım. servisten hemen önce sebzeleri ve incikleri derin bir servis kabına alarak masaya getirdim. etin tuzunu sonradan ilave ettim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

menümüz :
  • körili pirinç pilavı / curry rice
  • havuç tarator /carrot wıth garlic sauce
  • fırında sebzeli kuzu incik / lamp shank wıth vegetables
  • zeytinyağlı dolma / stuffed oil
  • zeytinyağlı iri / giant beans
  • tahinli patlıcan / eggplant with tahin
  • salata / salad
  • şeftali tatlısı / peach desert

thank you for coming , have a good trip in the way to back home.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder