10 Aralık 2010 Cuma

pestil kızartması



'herşey hesap ile dut avuç avuç' der babacığım, taze iken dutu kendisi sallar, büyük leğenlere döküp çeşmemizin soğuk suyu ile doldururuz, taze çekirdeksiz dutu soğuk yeriz.nerde mi yeriz : Elazığın Ağın ilçesine bağlı Orta Akpınar köyü eski adı ile Andiri de. Ağının leblebisi de meşhurdur. çocukluğumdan beri dut, pekmez , pestil ,leblebi ,badem bunlar bizim evin vazgeçilmezidir. köyümüzde yetişen kendi ağaçlarımızın mahsulleridir.dut dendimi emek girer alınteri girer işin içine. zahmetli bir süreçtir.
pestili elime aldığımda önce koklarım, çünkü kokusu beni köyüme götürür. parlaklığı, rengi, pürüzsüz dokusu yapanların ustalığını sergiler. dut zamanında o kadar kıymetli idi ki biz çocuklar dut ağaçlarını altında öyle her zaman oynayamazdık çünkü sabırlı olanlar tek tek toplardı, ya da sallanıp çatıda kurutulurdu. pestil yapmak zahmetli iş ya: büyük kazanlarda kaynayan kuru dutun altında kocaman meşe odunları yanar. sonra kıvamı evde yapılan yada dinkten alınan nişasta ile ayarlanır. sıcakken barkaçlara konup damlara taşınır. düz bir zemine serilen beyaz çarşafların üzerine ince seren becerikli eller tarafından tol yardımı yayılır. bir kaç gün sonra yeteri kadar kurtuyunca başka bir çarşafın üzerine ters çevirilerek arkası ıslatılmak sureti ile çıkarılır. kolay gibi görünsede 6-7 metrekarelik çarşafları ters çevirip çıkarmak hiç de öyle kolay değildir. sonra makas yardımı ile dikdörtgen kesilir, kesilen dikdörtgenler ikiye katlanarak yaklaşık 25cm boyutunda kare olur. öyle ince serilirki katlandığında dahi şeffaflığın kaybetmez. üzüm pekmezide bağ bozumunda yapılır, biraz daha kalın ve dut kadar şeffaf olmaz. ben dut pestilini daha çok severim.


pestil kızartması

  • 1 kalıp pestil
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık un
  • çok az tuz
  • kızartmak için sıvıyağ

köyde olsak mayalı ekmek kızartırdık, şehir şartlarında tava ekmeğine talim. dilimlenmiş ekmeklerin büyüklüğünde pestillerde kesilip hazırlanır.

yumurta, un, tuz çatalla çırpılır, biraz yoğun bir kıvamı olur. önce ekmekleri kızartırız, sonra pestilleri yumurtalı harca iki tarafını batırıp az yağda iki taraflı yanmayacak şekilde kızartırız. bir ekmek bir pestil kızartması üst üste çatala batırıp birlikte afiyetle yeriz.

1 yorum:

  1. Ebrucum ahhh beni çocukluğuma götürdün,dut toplamak vazgeçilemeyenlerdendi:))annemde yapar pestil kızartması sıcak sıcak harikadır,helede ağzın yanacak yerken hafiften,mmmmm tadına doyum olmaz,ellerine sağlık canım arkadaşım,harika tarifler yayınlamışsın.Birgül

    YanıtlaSil