1 Şubat 2011 Salı

tuzda balık

armut piş ağzıma düş bir yemek derseniz aşağıdaki malzeme listesi bana bunu hep sağlar. sağolsun hayatım yemeyide yedirmeyide sevdiği için bu tarifi büyük bir keyif ile hazırlar. ev hem balık kokmaz hemde bir o kadar lezzetli olur. burada şanslıyız ki hem taze hemde deniz balığı kolaylıkla bulabiliyoruz. tek handikap temizlenmiş olarak her yerde almanız mümkün değil.

geçenlerde arkadaşlarımızın evinde gidip balığı hazırladı, tuz kapladı. ben çocuklar ile gidene kadar balık pişmiş,masada ev sahiplerimiz tarafından hazırlanmıştı. benim için tam bir keyif oldu.



  • 2 kg iri tuz

  • büyük beyaz etli balık

  • ve becerikli bir eş

püf noktası : büyük balık tercih ediyoruz. Levrek ve çupra alındığında pulları temizlenmeyecek, somon seçilirsede derisi yüzülmeyecek ki tuz yapışmasın. iri tuz alındığında genelde nemli oluyor, eğer kuru ise su ile hafif nemlendirerek kullanıyoruz. hiç açık yer kalmadan balığın her yeri tuz kaplanacak.


bu tarifte levrek temizlenip, yıkandı. pulları halen üzerinde unutmayın. fırın tepsinin altına tuzun yarısı yayılır. balıklar biribirine yaslanarak yerleştirilir. kenarlarda kalan tuzlar yanlardan ellerimiz ile toplanıp tamamını kaplayana kadar tuz ilavesi yapılır. gerektiğinde ellerimiz ıslatılarak tuzu tepe halinde balıkların etrafına sıvarız, hava almaması için hiç açık yer bırakmayız.
220 derece fırında 50 dakika pişirilir. çıktığında taş gibi sert olduğu için eşinizin çekiç ve büyük bir bıçak (tornavidayı) hazırlaması gerekir.

bir ucundan kırılmaya başlanır. üstü kapak gibi geniş açılıp balıklar tepsiden servis tabağına alınır. bizim aşçımızın hizmetleri burada bitmez bir güzel kılçıkları temizlenip masaya öyle getirir.












2 yorum:

  1. Çok güzel olmuş. Tebrik ederiz.
    Site de harika olmuş, süper.

    ARISOY ailesi

    YanıtlaSil
  2. LArissa ben de çok severim tuzda balığı, inanılmaz lezzetli ve hafif oluyor. Bizde de eşim yapar balığı, tuzda olanı dışında sütle pişeni ve hamur içinde pişeni de favorimdir..şimdi kocamı razı etsemde yapsa..
    ellerine sağlık eşinin.
    sevgiler

    YanıtlaSil