18 Şubat 2011 Cuma

ev yapımı kolay çemen

CEVİZ benim için vazgeçilmez desem, sabah kahvaltısında, pastalarda, kurabiyelerde bayılırım. hiç yaş cevizi elleriniz kararak temizleyip sonrada taş ile kırıp yediniz mi? yaşın tadı bir başka olur. birkaç yıldır Ağın'a gitmeyince kurusu ile yetiniyorum. evcek yıllık tüketimimiz bir hayli fazla. son yıllarda halamızın yardımı ile Fethiyenin bir köyünden alıyoruz cevimizi, iri- lezzetli ve taze.


malzemeler için:

  • 2 su bardağı ceviz
  • 2 büyük diş sarımsak
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı salça
  • arzuya göre tatlı toz biber
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

bütün malzemeleri rondoya koyup istediğim büyüklüğe gelene kadar çekiyorum. çemeni pek yiyemediğim için bu halini tercih ediyorum. tabi birde annem bu şekilde yaptığı için bana çocukluğumu hatırlatıyor. hemen karıştırıp baharatları ekleyince işlem tamam. aaa öncesinde cevizleri kırıp temizleyen evimizin babasına teşekkür ediyoruz. bu kadar çok tüketince hemen hemen her hafta ''feridunnn cevizim bittiyor'' nidalarım mutfakta çınlıyor. sonra aceleci hatun ben kahvaltıda nasıl doyarım.

her yaz gittiğimde kitabımın arasına bir ceviz yaprağı sıkıştırırım, kurusa bile elime aldığımda kokusu içimi sarar, beni alır köyüme götürür.

umarım sizde benim gibi kalp sağlığı, damar sertliği, şeker hastalığı, kansızlık gibi bir çok hastalığa faydası olan cevizi ölçülü tüketiyorsunuzdur.

4 yorum:

  1. evet evet ceviz olmazsa olmaz!! ;)
    ellerine saglik cok lezziz görnüyor, sunumunda cok hos...sicacik sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok yüzeysel bir yorum yaparak kaşıklara bayıldığımı söyleyebilir miyim? :) Çemense sarımsak ve ceviz yiyemeyen biri olarak ben yapınca çemenden başka bir şeye benziyor.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, iki çocuk, anne, evde kelimelerini duyunca durakaldım hemen.. bir de çemen elbette.. çok severim.. sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Hasretli lezzetler cevizi benim kadaar sevdigini dusunuyorum ne mutlu.

    irem merhaba, benim kizim ile adassin. servis kasiklarini gecen hafta butlersdan aldim, ve birkac oyuncak daha, yayinlasam fena olmaz, begenmene sevindim.

    deli anne, cemen severler dayanismasi yasasin. yorumlariniz icin tesekkur ederim, benim icin degerli.

    YanıtlaSil