25 Şubat 2011 Cuma

sıkma


ufff ufff Adanaya gidipte Adnan Menderes Bulvarında Seyhan baraj gölünün etrafını gezmeyen var mıdır bilemem. orada cafe ve çay bahçelerinin bir kenarında yufka açıp odun ateşinde saçta pişirip arasına peynir sarıp ikram ederler. gözleme türü bir atıştırmalıktır. bence doyumluktur çünkü 3-5-7 tane yiyebilirim. hal böyle olunca annem evde pazar günleri yada öğleden sonra çayını yanına sıkça yapardı. yumuşak olması için annecim bayat ekmek içi yada biraz esmer un koyardı. onun gibi yapamasamda bir daha yanına gidene kadar benim yaptığım ile idare edeceğiz. kalan peynirleri bayat ekmekleri değerlendirmek için lezzetli bir tarif. aslında Adanalı olunca sevmemek sanırım mümkün değil :)
mazlemeleri için :

  • yarım kilo beyaz un
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • yaklaşık 7-8 gr yaşmaya
  • tuz
iç harcı için :

  • yağlı beyaz peynir (tercihen urfa peyniri )
  • 1 tane soğan
  • çeyrek demet maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • karabiber ve kırmızı pulbiber
sıkmanın olmazsa olmazı kuru soğanı dörde bölüp söğüş doğrar gibi ince doğrayıp sıvı yağda öldürüyorum. salçayı ilave edip, kokusu çıkana kadar kavuruyorum, soğuyunca ezilmiş peynir, baharatlar ve kıyılmış maydonozu ilave edip karıştırıyorum. peynir az yağlı ise harca biraz da tereyağı koyuyorum.
ekmekleri suya ıslayıp içini alıyorum ve suyunu sıkıyorum. una tuz serpip ortasını havuz gibi açıp mayayı hafif ılık su ile yumuşatıyorum. bayat ekmek içlerinide ilave edip hamuru ele yapışmayacak tok bir şekilde yoğurdum. üzerini örterek kaloriferin üzerinde bir saat kadar dilenmeye bıraktım. güzelce kabarmış yufkaya dönüşmeye hazır hamurumu küçük bezelere ayırıp tezgahı unlayarak açtım. yaklaşık 20 tane küçükve ince yufka oldu. bir taraftanda teflon tavayı ısıtıp yufkaları pişirmeye başladım. tavadan alıp sıcakken yufkanın dığına taşmayacak şekilde tereyağ gezdirip, sıcaklığı ile erimesine müsade ediyorum. sonra bir kenarından bir parmak içe doğru katlayıp peyniri kalem gibi uzun serip sarıyorum. hemen soğuyup kurumasın diye sıkmaları üst üste koyup sofra bezine sarıyorum. unutmadan sıkma yiyeceksem çayı önceden demlerim ki sıkmalar soğumadan yiyelim.


arkadaşlarım incelik yapıp gelirken bana pasta getirmişler, bir daha teşekkür ederim. nerden baksan 35 olmuşum ya nasip....

1 yorum:

  1. vallahi bu sikmayi da afiyetle yedik, cok da guzel olmustu, lakin serpil ablamin yaptigi lezzeti yakalaman icin biraz daha calisman lazim derim ben.

    YanıtlaSil