kuzular olmasa bu dünyanın keyfi nerde kalırdı, tatlı tatlı sarılıp öptüler mi kanatlanıp uçasım geliyor. gün gelecek onlar kanatlanıp uçacak uçacaklar.......................................
Atinaya taşınan eski alt kat komşum bu tatlıyı çok beğendiğini yazdı ve tarifini isteyince, biraz araştırdım, oktay ustanın tarifinde karar kıldım. ancak denemeden yazıp göndermek içime sinmedi, Anneler günü bahanesi ile yapmaya karar verdim. iyikide yapmışım.
- 900 gr baklavalık yufka
- 2 su bardağı fındık
- 150 gr tussuz tereyağ
- 70 ml fındıkyağı
sütlü şurup : 2 subardağı süt - 1 su bardağı şeker
şerbeti : 2 su bardağı su - 3 su bardağı şeker
yağları tavada eritip oluşan köpüğü aldım. yuvarlak borcamdan bir parmak geniş olacak şekilde yufkaları kestim. her katın arasına yağdan gezdirdim. dört beş kata fındıkları paylaştırıdım. en üste kalan yağı sürdüm. kenarlarını bıçak yardımı ile alta doğru kıvırdım. normal baklavadan daha iri karelere kestim, kurumaması için üzerini kapatıp 15 dk kadar dinlendiridim.
önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın gibi kızarana kadar pişirdim. ben 32 cm borcama yaklaşık 700 gr yufka kullandım. toplamda 35 kat oldu.
baklavayı fırına sürünce şurupları hazırladım. önce sütlü surubu ocağa koydum, sütü kaynatmadan düşük ısıda şekeri içinde eritip ocaktan indirdim ve soğumaya bıraktım.şerbeti için suyu ve şekeri 4 dakika kadar ocakta kaynatıp aldım ve sıcak kalmasını sağladım. fırından baklavayı alıp ilk sıcaklığı çıkınca önce soğuk sütlü şurubu döktüm, şurubu çekince ılık şerbeti her yerine gezdirdim. tepsim küçük olduğu için şerbetin hepsini dökmedim. baklava iyice soğuyup şerbetini çekene kadar üzerini başka bir tepsi ile kapattım. zira baklava dilimleri bazen kuruyup kıvrılabiliyor. denem başarılı ,lezzet yerinde test edildi onaylandı.
Onlar evin neşesi, tadı, tuzu...
YanıtlaSil