30 Eylül 2011 Cuma

beşamel soslu tavuklu börek


bu tarif taa eskişehirden bize misafir gelen 9 aylık dünya tatlısı Kerem bebeğimizin becerikli annesi Zelişe ait. geçen ay eskişehire gittiğimizde yapmıştı bu böreği bize. sonrasına bizi ziyarete gelirken yanında yufkalarınıda getirmiş , börek yapılmazda ne yapılır onlar? sayesinde ziyafet çektik. ziyaretleri sırasında bahsedilecek çok şey var umarım bir kaçını yayınlayabilirim, ancak birikmiş çok yayın var.yayına ara vermeninde zor yanı  yazılmayı ve yüklenmeyi bekleyen bir sürü güzelliğin birikmesi.

iç harcı için :
  • 2 adet tavuk göğsü ( yaklaşık 400 gr )
  • tuz ve karabiber
beşamel sosu için :
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
ara katlara sürmek sıvı karışım :
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • tuz
üzeri için 1 paket galeta unu ve 5 adet yufka

ilk önce tavuklar küçük küpler halinde doğranır, kendi suyunu çekene kadar kavrulur. en son tuz ve karabiberi eklenip karıştırılır. yerken ağza bütün tavuk gelmemesi için tavuklar elle didilir. ardından beşamel sosu için tereyağ eritilip, un hafifçe kavrulunca süt ile kıvamı açılarak pişirilir. ara katlara sürülecek olan harç malzemeleri derin bir kapta mikser yardımı ile bir güzel çırpılır. böreklerin sarılmasına gelince ; yufkanın biri tezgaha yayılır ve üzerine sıvı karışım her yerine gelecek şekilde yayılır. ikinci yufkada üzerine yayılır ve sıvı karışımdan sürülür. uzun şeritler halinde yaklaşık dokuz parçaya kesilir. parçaların bir ucuna önce bir tatlı kaşığı beşamel sos koyulur üzerine didilen tavuktan bir yemek kaşığı kadar konup üçgen şekil verilerek muska şeklinde sarılır. daha bitmedi işimiz, sarılan muskalar sıvı karışıma batırılıp ardından her iki tarafıda bolca galeta ununa bulanır. bekletilmesi tavsiye edilen börekler buzlukta veya dolapta dinlendirilir. yada bizim gibi sabırsızlar börekleri sardıktan sonra 200 derece fırında hemen pişirip tadına bakar. yalnız öyle güzel kabardı ki tabakta fazla bekletemedik. çıtırlığına ise diyecek yoktu.

iyiki geldiniz Gürcan ailesi, bizi mutlu ettiniz. sayenizde yeni yerleri gezdik. muhabbet ettik hasret giderdik. darısı bir sonraki buluşmamıza. keremi buradan tekrar tekrar koklayıp öpüyoruz.

evet sırada bizi kim ziyarete gelir heyecan ile bekliyoruz...

4 yorum:

  1. nefis oldu borek zelisim tarif super.

    YanıtlaSil
  2. Borek nefis olmustu. ellerinize saglik, lakin ben yinede harci konusunda calisilabilecegini dusunuyorum. icine biraz soslu, ya da acili bir karisimin cok yakisacagi kanatindeyim.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar böreği şimdi yaptım çok güzel oldu tarif için teşekkürler.
    Ben 1 su bardağı yağ koydum fazla yağlı sevmediğim için bir de mantar ve biber ekledim, böyle de denenebilir.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorum ve tavsiye icin tesekkur ederim, mutfagin en sevdigim yani bitmek tukenmek bilmeyen kombinasyonlari. bir sonraki denememde mantar ve biberi denemek istiyorum.

      Sil