10 Şubat 2012 Cuma

kaynar bahanesi ile ( lohusa şerbeti )


soğuk günler burada kendini hissettirmeye başladı, kar görmek hevesi ile en az bir buçuk saat yol gidiyoruz. bu hafta Larissada da kar bekleniyor. memleketimizi ise kar sarmış, yolda olanlara Allah yardım etsin. gelelim başlığa KAYNAR bahane oldu. Adana yöresinde lohusalara yapılan süt arttırıcı, rahatlatıcı adındanda anlaşılacağı gibi ocaktan kaynadığı gibi alınıp servis edilen bir içecek. eskişehirde iken ilk kar düştüğünde yapıp arkadaşlar ile içmeyi pek severdim. yeni doğum yapan biri yok, e burayada kar yağacağı yok deyip daha fazla bekleyemedim. kaynarı bahane edip arkadaşları çağırdım. kaynarı becerikli gelinimiz Melek hazırladı. bende ikram ettim.
                                                                                                                                                                                                                                       
kaynar malzemelerini Adanada temin etmeniz çok
kolaydır. çarşıya indiğinizde mısır çarşısına doğru giderken çerçi Yusufa uğrayıp ne kadar hazırlayacağınızı söylediğinizde size hazır karışım anında sunulur. tıpkı ablamın oradan alarak taaa buralara ulaştırdığı gibi. ancak evde hazırlanamayacak gibi de değildir.






* 4 çubuk tarçın ( yaklaşık tanesi 5 cm uzunluğunda )
* 1 kahve fincanı kadar yeni bahar ve karanfil karışımı
* 3 kök havlıcan ( iki ceviz büyüklüğü kadar)
* 2-3 kök zerdeçal 
* 3 litre su
* 3 - 4 bardak şeker ( azar azar ekleyip ağız tadına göre ayarlanmalı )
                                                              
malzemeler sudan geçirilip temiz bir tülbente sarılır ve su dolu tencereye konarak kaynamaya bırakılır. kısa zamanda baharatların rengi suya geçer ve kaynamaya başlar, yarım saat kadar kaynattıktan sonra şekeri ilave edip on-onbeş dakika daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak  servis edilir.
Adanada kaynarın yeri başka idir. anneye süt olması için ikram edilmisinin yanında gelen misafirlerede bir seramoni ile servis edilir. evlerde vitrinlerde özen ile saklanan kaynar takımı dediğimiz büyük ağzı geniş fincanlarda sunulur. annemin takımına göz koysamda üç kız kardeş paylaşamayacağımız için sesimi çıkarmıyorum. bebek ile anne eve geldiğinde çoktan hazırlanmış olan kaynar  kendi porselen demliğine fincanlar ile tepside gelir, sıcacık fincanınıza doldurulur, yanında biraz iri dövülmüş ceviz içi bolca üzerine konur ve soğutulmadan içilir. fincanın dibinde kalan cevizleri kaşık yardımı bitirip ikinciyi öyle istemenizi tavsiye ederim. yine sıcacık yine bool cevizli. üşenmesem gidip dolapta kalan kaynarı ısıtıp içeceğim gecenin bu vakti.

çikolatalı çizkek daha önce yaptığım ve benim en çok sevdiğim tariflerden biri, önceden hazırlayıp buzdolabında en az bir gece beklerse lezzeti artıyor. ne zamandir yapsamda frenk üzümleri ile süslesem diye düşünüyordum işte kısmet oldu. üşenmedim akşamın darında aldım geldim marketten. gece soğuyunca süsledim.Edirneden  halacım İdilim gelmişti annesi ile sömestir tatili olunca . kızım da yedi, o küçücük parmakları ile tek tek sabırla üzümleri seçti. 

neler hazırladık ?
* peynir dolgulu közlenmiş biber
* çikolatalı çizkek
* yoğurtlu salata
* süzme yoğurtlu pişmeyen pasta
* pirinçli kıymalı üçgen börek


1 yorum:

  1. bu şerbet herkesin bayıldığı şerbet :) ee gelince bundan da borcun olsun :)

    YanıtlaSil