28 Mayıs 2010 Cuma

içli köfte, annemin tarifi


hep özeldir ya annelerin yaptığı, benim anneminkide öyle içli köftesini pek severiz. elazığ usulu ancak daha hafif olur çünkü içine ceviz ve dışına kıyma koymaz, böyle gördüm böyle yaptım, umarım annemin yaptıklarınıda buraya koymak nasip olur, yaban ellerde benim yaptıklarıma talim edilmekte.
iç malzemesi için :
700 gr az yağlı dana kıyma
4 büyük soğan ( kıyma kadar )
200 gr tereyağ
yarım deste maydonoz, karabiber, tuz
soğanlar yemeklik doğranır ağır ateşte kavrulur, aynı şekilde kıymalar kavrulur suyunu iyice çekince yağ azar azar ilave edilir, katı tercih edilmesinin sebebi iç harcın kendisini salmasını istemediğimizden.inmeye yakın maydonozlar ilave edilir.
kıyma iyice soğutulur mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirilir.
dış malzemesi için :
2,5 su bardağı köftelik bulgur, tercihen malatya bulguru
1 su bardağından az irmik
1,5 su bardağı un
1 yumurta
tuz, az salça
bulgur ve irmik sıcak su ile ıslanır, tuz ve salça konarak yoğurulmaya başlanır biraz zahmetlidir ama sonuca değer. yumurta kırılır un azar azar kıvam tutana kadar ilave edilir, hamur kurursa su ile elimiz ıslatılır, hamur birbirini tutmaya başladığında elimize ceviz kadar alıp işaret parmağımız ile açıldığında kenarları ayrılmıyor ise kıvama gelmiştir, mümkün olduğu kadar inceltilir ,köfteler birer birer açılıp bir yemek kaşığı kadar kıyma konarak ağzı bir araya getirilerek fazlası alınır ve kapatılır elimiz ile yuvarlak şekil verilir. bitmişi cevizden büyük yaklaşık 40 tane çıktı tabi una ve bulgura göre biraz değişiyor.
pişirilmesine gelince : hemen yapıp haşlanabilir veya benim gibi yapıp buzluğa atabilirsiniz ne zaman isterseniz elinizin altında emrinize amade. büyük bir tencerede suyu iyice kaynatın köfteleri buzluktan direk çıkarıp suya atmadan önce ocağın altını iyice açın ve püf noktası 3-4 tane büyük limon tuzu atın suyuna bu çatlamasını önler , tabi hamurunuzun kıvamı iyi olmaz ise herhalukarda çatlar bulgurlar dağılır çorba olur,köfteler suda yukarı doğru çıkınca birkaç dakika daha haşlayıp kevgir ile sudan alın sıcak sıcak servis yapın. ben yerken limon sıkarak seviyorum . hamurun kıvamı tutmadığında endişe ettiğim zaman buharda pişiririm ve hemen servis yaparım. kızartma bana ağır geldiği için yapmam ama nasıl severseniz öyle yapın damak tadı sizin keyif sizin.

yemek bu kadar sıkı olunca yanına minik kabaklar haşlanıp zeytinyağı, nane ve limon ile harmanlanıp masaya geldi.
annemin usulü parmak ile açmak epey yorucu oluyor, ancak arkadaşım selnurun yöntemi varki içli köfte yapmak inanılmaz kolay.

2 yorum:

  1. bayılırım bayılırım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. umarim yaparsiniz, sizin ugurbocekleri cocuklar icin harika bir fikir. bulbul yuvasini ise yeni gordum en kisa zamanda deneyecegim.
    sevgiler

    YanıtlaSil