23 Ağustos 2010 Pazartesi

selanik gezisi 1


tüylerim ürperdi sanki kapının ardından çıkacak yada sesini duyacakmışım gibi heyecanlandım. küçük bir çocuk gibi hissettim,kocaman biri gelip beni kucağına alıp işte ATA burda koş sarıl ona diyecek ama ben ona ne uzanabileceğim nede sarılabileceğim. o özlem ebediyette son bulacak.
bir zamanlar çocuk olduğunu ve orda oynadığını düşünmek.....
gelelim elle tutulur gözle görülür olanlara : SELANİK diyince aklımıza ATA mız gelir ya bizde ilk iki gidişimizde onun evini görmeden edemedik. konsolosluk ile yanyana bulunuyor. kosolosluğun bahçesine girince ev, arka tarafta yer alıyor. 1870 ten önce inşa edilmiş, harbe girince evde rumlar oturmuş ve 1935 te yunan hükümeti ülkemize vermiş. evin orjinal rengi pembeymiş ve bugünde öyle. evin ön tarafı caddeye bakıyor, arka tarafta bahçesinde ekilen güller baharda çok güzel kokuyordu. Atamızın doğduğu ev üç katlı, evin içi sonradan Topkapı ve Atanın evinden gelen eşyalar ile döşenmiş. duvarlar çeşitli fotoğrafları ile dolu. birinci kat sofa girişi, annesinin odası, mutfak, oturma odasından oluşuyor. ikinci katta doğduğu oda yer alıyor. kıyafetleri kişisel bazı eşyaları sergilenmiş.
babası tarafından dikilen nar ağacı ise halen bahçede evin sahipliğini yapmakta.
















SELANİK MANZARALARI
sol üstten beyaz kule - şehir surları-uluslararası fuar alanı
sol alttan merkez bankası- eski bina - müze













BEY HAMAMI /paradeisos bath
II. Murat zamanında 1444 yılında inşa edilmil şehrin ilk ve en büyük hamamı. erkek ve kadın bölümleri ayrılmış, girişleri farklı caddelerden sağlanmış. erkek bölümü daha büyük ve korunmuş, bayanlar bölümünün az bir bölümü gezilebiliyor. soğukluk, kurnabaşları, halvet denilen tek başına yıkanma yerleri, göbek taşı günümüze kalanlar. 9. yyda yunan kültür bakanlığı tarafından restore edilmiş. bu kadar odacıklı hamamı ben ilk defa gördüm. bina ağaçların arasında görünmüyor, içeri girince biraz burukluk hissettim. sanki yalnızlığını paylaşmamızı ister gibiydi.kimbilir bir zamanlar ne kadar hareketli ve sıcaktı ! çocuklar odaciklarda saklambaç oynarken bizde fotoğraf çekebildik.
















AGIA SOFIA


Milattan sonra sekizinci yy da yapılan kilisenin İstanbuldaki adaşı AYA Sofya'dan esinlenildiği söyleniyor. bizans döneminde Selanik'in katedraliymiş. şehrin merkezinde mozaik ve freskler ile bezenmiş erken bizans yapıtı. 1585 yılında camiye çevrilmiş, ama biz bununla ilgili herhangibir ize rastlayamadık. 1890 yangınında ve 1978 depreminde hasar görmüş. www.sacred-destinations.com adresinden diğer fotoğraflarına bakılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder