İki yıl kadar önce Larissaya geleceğimizi öğrenince yanımıza neler alabiliriz, aman çocuklar küçük eksik birşey kalmasın diye pek bir telaş yapmıştım. sağolsun burada yaşayan arkadaşlarımız gelmeden yanımıza alabileceklerimiz konusunda bilgi vermişlerdi. buraya gelince anladım fazla telaş yapmışım, acemilik işte. biraz lezzetlere alışınca mutfağı çevirmek kolay oluyor. nitekim aşağıda yazdıklarım benim bakış açım. unuttuğum birşey olursa hatırlatmalara ve yorumlara açık.
Yemeğin tadı tuzu salça, Adananın biber salçası başka. hele birde ablamın evde yaptığı olunca kısır onsuz olmaz. bu yüzden gelirken listemin başındaki malzemeydi. yine ev yapımı babamın yetiştirdiği annemin el emeği ile yapılan domates salçası getirdim. marketlerde domates püresi ve salça kıvamında bir sürü ürün bulunuyor. hele yazın pazarda yerli tabir ettiğimiz pembe, bol çekirdekli, lezzetli ve şekli bozuk iri domates bulmak mümkün.
sucuk - sosis - kırmızı mercimek - yeşil mercimek* - irmik** - yufka*** - sumak - pulbiber - tel şehriye -çay (kiloluk ) - nar ekşisi - pilavlık edirne pirinci****
*yeşil mercimek her markette var ancak memlekette olanlara nazaran hem küçük hemde rengi çok koyu.
** irmik marketlerde bulunsada çok ince. alıştığımız gibi irmik helvası bulgur bulgur olmuyor. Nuhun Ankara marka vakumlu poşet alıyorum uzun süre dayanıyor.
***yufka baklavalık ve böreklik diye ikiye ayrılıyor ve genelde incecik. donmuş ve taze olarak marketlerde mevcut. pastahane ve fırına sipariş verebiliyor, yada tezgahta hazır olanlardan satınalabiliyoruz. hazır tepsi börek ve tropitakia ( milföy börekçikler) bütün marketlerde bulunuyor ve lezzetli. satılan yufkalar çok ince olduğu için alıştığımız tarzda gözleme yapmaya kalktığımda çok çıtır oluyor, hafifte nişasta tadı alınıyor. gelirken bir kaç paket taze yufka getirip börekleri sarıp buzluğa atıyorum. çıkar pişir kolay oluyor. arkadaşım yufkaların arasına havlu kağıt koyup dondurucuya attığını sonra çıkarıp kullandığını söyledi.
****pirinç tabiki var. ancak pilavda su çekme oranları ve açılmaları farklı. memleketten her dönüşte uğradığımız abicim bize uzunköprüden 5er kiloluk olarak alıyor. dolmalık pirinci uradan alıyorum.
pazar alışverişini ben çok severim. pazartesileri Farsala /Φαρσαλα yolu üzerindeki mezarlık yoluna kuruluyor, çarşamba Tren Garı yolunda, cumartesi ise Neapoli meydanında. en büyüğü cumartesi pazarı. meyve - sebze yanında kıyafette oluyor. ama bizdeki sosyete pazarları gibi değil, daha mütevazi. sebze ve meyveler taze - lezzetli. satıcılar kibar ve türkçe konuştuğumuzu duyunca sohbete başlıyorlar. muhakkak Türkiyeden gelmiş bir ataları oluyor.
pastahanelerde/ Ζαχαροπλαστειο genelde tatlı/ Glyko ürünler satılıyor, simitin hem tatlısı hem tuzlusu var, bizim simitlerimize nazaran daha ince ve gevrek. Sitos da satılan simit burada en beğendiğim. çoğu fırın pastahane ürünleride satıyor, ekmekler çok çeşitli ve leziz.
unutulmaması gereken en önemli nokta burada herşey siga siga ( yavaş yavaş ). hayat ağır akıyor, işler ağır işliyor. ancak insanlar keyif ile YAŞIYOR.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder