10 Mart 2012 Cumartesi

pişmiş kısır



insan alışkanlıklarından kopamıyor ister davranışlar olsun ister yemek içme kültürüç mesela ben km lerce uzaktada olsak kebap dedinizmi yada kısır içimin yağları erir. kızım bile daha 14-15 aylıkken acı ekşi demez kısır yerdi. urfalı bebeklerin çiğköfte yediği gibi sanırım, nasıl yetişirsen öyle gidiyor. işte bu tarifte yine büyüdüğüm yerden Adanadan. kısırın değişik bir tarzı, soslu bulgur pilavıda denilebilir ama ben o kadar kimyasına inmeyeceğim.kısırda  çiğ olarak soğan, biber, domates, yeşillik tüketemeyenlere bir alternatif olabilir. Genelde annem Ağın / Elazığa gittikleri zaman Arapgir'den veya Malatya'dan bulgurumuzu alır, hepimizede yollar, bu sene stoklar erken bitti. bulguru üç boy alırız. köftelik bulgur en küçük boy, kısırlık veya bazen pilavlık orta boy ve asıl pilavlık en büyük boy. evde olmayınca memlekete gittiğimizde marketten duru marka alıyordum ancak orta boyunu bulmak her zaman mümkün olmuyor.

malzemeleri için:
* 1 kase orta boy bulgur ( kişi başına 1 çay bardağı bulgur )
* 1 orta boy soğan
* 2 adet yeşil biber
* 2 adet domates
* 1 tutam maydonoz / yeşil soğan / taze nane
* karabiber, kimyon, pul biber, sumak, tuz
* limon ve narekşisi
* biber salçası

zeytinyağını tencereye alıp küçük doğranmış soğanları ardından doğranmış  yeşil biberleri birlikte kavurdum. domatesleri ekleyip  biraz ölünce önce salçayı sonra baharatları ve ekşiyi ilave ettim. yeşillikleri ekleyip bir kaç kez karıştırdım. bulguru koyup altını kapattım. bulgur ve sosun karıştığından emin olunca kapağını kapatıp demlenmeye bıraktım. yaklaşık yarım saat sonra ılık olarak tabaklardaki yerini alır. yanında yaprak ve lahana ekşilemesi ilede harika bir üçlü oluşturduğunu söylemek isterim.



3 yorum:

  1. mmmmmm ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. DÖNÜŞTE BANA BORCUN OLSUN BU LEZZET :)

    YanıtlaSil
  3. yorumlariniz icin cok tesekkur edirm, ancak isim birakilmamis, bu yuzden sahsen tesekkur edemiyorum.

    YanıtlaSil