6 Haziran 2012 Çarşamba

Tantuni / yaz sofrası keyfi

 

bazı lezzetlerin kokusu uzaklardan gelir insanın burnuna. helede gurbette iseniz bu hasret katlanarak artar. Amma becerikli ellerin altından kalkamayacağı tad yoktır. işte Mersin usulü TANTUNİ. lavaşlar memlekketten olunca sanki lezzeti katlanıverdi.
malzemeleri oldukça az 
  • dana eti
  • kuru soğan
  • domates
  • lavaş
  • baharat
dana etini mümkün olduğunca küçük doğrayıp  tavada suyunu çektirip kavurduktan sonra indirmeye yakın az sıvıyağ ilave edip tuz atılır altını kapatılır. hemen servis edilecek ise kabuğu soyulmuş ve küçük doğranmış domatesleride koyup karıştırdıktan sonra altını kısarak sarm aişlemine geçilebilir.
diğer tarafta soğanlar söğüş doğranıp tuz ve sumak ile karıştırılır. 
altı hafif kısık ateşte iken etlerin üzerine lavaşları kapatarak ısıtıp saracağımız yere alırız. uzun bir hat şeklinde bir sıra etten koyduktan sonra bir sıra üzerine soğan salatası koyarız. sıkıca sarıp hemen afiyet ile yeriz. tabi ben gittiğimde sofra hazır olduğu için böyle yazabildim. arkadaşım sofrayı hazırlamış. turşu, yeşillik, yoğurtlu pancar  ve çorba dahil herşey hazırdı. lavaşların sarılmasına yetiştim ancak. dürümün biri ikisi bitti afiyetle. Ancak bir de yanına o kadar yakışan ayranı unutamıyorum. yoğurt koyun sütünden evde mayalanmış. sonra bir güzel kavanozda çalkalana çalkana ayran yapılmış, yayık gibi  olmuş. doya doya içtim. Ayşeciğim eline koluna sağlık, bu ne güzel yaz sofrası bu ne güzel Tantuni. elin kolun dert görmesin. Allah başka hasretlik vermesin.



                                                                                                                                                                                                                                                                      

tantuninin içi hazırlandıktan sonra tencerenin altını kısığa alıp sarma işlemine geçiliyor. lavaşlar tek tek etin üzerine konup ısınması sağlanıyor.

ısınan lavaşlar yan tarafa alınıp üzerine istenilen miktarda bir sıra et konuyor. sonra bir sıra soğan salatası ve bir ucu katlanarak sarılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder