18 Kasım 2010 Perşembe

baklava - hazır yufka ile / baklava dilimlenişi

sennurun baklava tarifini yayınladıktan sonra doğrusu benim yaptığımın esamesı okunmaz ancak bir de yiyenlerin ağzından dinleyin diye yazmaya karar verdim. o kadar el açması yufka yanında biraz çekinerek yayınlıyorum ancak tadı gerçekten güzel oldu, hatta fıstıklı baklavayı çok seven eşim de cevizli olmasına rağmen güzel buldu. temizlik, kurabiye ve kek derken bir cengaverlik daha yapmamayım dedim ve kolayına kaçtım.


yunanistanda yufkalar ( fyllou/ filo ) incecik, bizim baklavalık yufka diye nitelendirdiklerimizden. bu yufkaları ilk gördüğümden beri baklava yapmak istiyordum, kısmet bugüneymiş. marketlerden almak yerine pastanelerden / ζαχαροπλαστειο ( zacharoplasteio ) almayı tercih ediyorum, nişastalı ve çok ince olduğu için gözleme yapmaya uygun değil. alışveriş yaptığımız pastahane sipariş ile yapıyor, benim aklıma arefe günü akşam yapmak düşünce neapoli meydanındaki pastaneden aldığım taze yufkaları kullandım. bu yufkalar dikdörtgen şeklinde açılmış taze veya donmuş olabiliyor, tercih size kalmış.


malzemeler :
  • 1 kg taze baklavalık yufka ( 27 kat dikdörtgen yufka)
  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 125 gr tereyağ

şerbeti için : 4 su bardağı şeker / 3 su bardağı su(3 ten bir parmak az )

büyük fırın tepsisi yerine borcamı kullanmak istediğim için sennurun tarifindeki baklava ölçülerini yukarıdaki gibi değiştiridim. 27 kat yufkayı borcamın çapında kestim, artan yufkalardanda yarım daire şeklinde keserek ara katlara kullandım. yaklaşık 18-19 kat yufkadan sonra cevizin yarısını serptim, kalan yufkalardan 18 kat sonra yine ceviz ve en üste bütün yufkalardan kullandım, borcamın kenarlarına taşan fazla yufkaları kestim ,pişince küçüleceğini düşünerek tam tepsinin içine göre kesmedim, yarım parmak geniş kestim. baklavayı dilimledikten sonra köpük köpük hafif kızdırdığım tereyağını hertarafına gezdirdim. fotoğrafta bazı dilimlerin üzerinde görünen siyahlık pişen tereyağının köpükleridir**.













kendime not : kocacım ağzına gelen bu yanık** tadın olmamasını istediği için bir dahaki sefere tereyağ fazla köpürtülmeyecek, dikkat edile.

3 yorum:

  1. Ellerine sağlık aşçı güzeli...Bu kadar güzel baklava yaptığını bilseydik bayrama kadar kalırdık.. Geçmiş bayramınız mübarek olsun....Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ne demek hepinizi bekleriz,
    izleycilere katilmissin gordum canim,
    yeni evlilere selam

    YanıtlaSil